8 parazitov, ki se skrivajo v naši hrani

Kateri so za človeški organizem najbolj škodljivi, kje se skrivajo in kako se prenašajo?

Najpogostejši paraziti, ki jih najdemo v HRANI

Nekateri od nas o nevarnosti, ki preži v hrani in vodi začnejo razmišljati šele, ko se odpravljajo na potovanje, ko se prične razmišljati o tem kaj se bo na potovanju jedlo, kakšno hrano tam sploh imajo, kako jo pripravljajo, kakšni so higienski standardi, kje bodo hrano kupovali. Okužimo se lahko tudi preko kože in dihalnih poti, s piki žuželk, kritični so posebno tisti, ki živijo v tropskih predelih sveta, s spolnimi odnosi, itd…

 

Ti organizmi so izredno majhni in jih s prostim očesom včasih sploh ne moremo videti, lahko pa zrastejo tudi do nekaj metrov dolga bitja. Njihova glavna naloga, ki jim omogoča preživetje je, da se poskusijo čim bolj skriti v našem telesu, da jih mi ne bi opazili. Tam pa potem lahko tudi do 15 let ali več živijo na naš račun in našemu telesu konstantno povzročajo škodo.

 

Mnogim možnim problemom se lahko izognemo že z osnovnim spoštovanjem higienskih navodil, s tem da na potovanjih pijemo samo ustekleničeno vodo, ne jemo na mestih, ki nimajo zagotovljene osnovne čistoče in si redno razkužujemo in umivamo roke. Sadje in zelenjavo ob nakupu dobro operemo, tudi če piše, da je bilo živilo že očiščeno in je pripravljeno za uporabo.

 

ZELO POMEMBNA JE SPREMEMBA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA:

 

  1. V manjših količinah uživajte meso in mlečne izdelke. Tudi po koncu čiščenja telesa se držite čim bolj rastlinske polnovredne prehrane in pazite na njihovo kakovost in izvor.
  2. Izogibajte se sladkorju. Sladkor je hrana notranje zajedavce ali parazite. Ključnega pomena in glavna naloga čiščenja telesa je, da se zajedavce ali parazite izstrada in na tak način odstrani iz telesa.
  3. V svojo prehrano vključite živila s probiotiki. Probiotiki so dobre bakterije v našem telesu. Ob nepravilni prehrani, pride do neravnovesja med dobrimi in slabimi bakterijami in z uživanjem probiotične hrane, bodo dobre bakterije začele preraščati slabe. Med hrano bogato s probiotiki spadajo kefir, kislo zelje, kimchi, probiotični jogurti)
  4. Zelo priporočljivo za uživanje je tudi ORIGANOVO OLJE, ki se ga pridobiva iz rastlin divjega origana in je močno protiparazitsko sredstvo. Ob rednem uživanju pomaga izločati črevesne črve.
  5. Vsem zelo dobro poznan ČESEN, ki ima veliko pozitivnih lastnosti, lahko pomaga upočasniti rast nekaterih glivic in bakterij, skupaj z nekaterimi virusi. Česen deluje antibiotično, antioksidativno in na ta način telo varuje pred oksidacijo, ki jo povzročajo toksini parazitov. Če vam ne odgovarja uživanje surovega česna, ga lahko pri nas dobite v obliki kapsul.

Naši izdelki, ki vsebujejo česen ali origanovo olje

Ruski strokovnjaki so naredili spisek 24ih najbolj škodljivih parazitov oziroma zajedavcev

 

TAENIA SOLIUM ali OZKA SVINJSKA TRAKULJA

ECHINOCOCCUS GRANULOSUS ali MALA PASJA TRAKULJA

ECHINOCOCCUS MULTILOCULARIS ali LISIČJI EHINOKOK

TOXOPLASMA GONDII ali TOKSOPLAZMA

CRYPTOSPORIDIUM

ENTAMOEBA HISTOLYTICA ali AMEBOZA

TRICHINELLA SPIRALIS ali LASNICA

OPISTHORCHIIDAE

TAENIA SOLIUM ali OZKA SVINJSKA TRAKULJA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svinjska trakulja lahko doseže do 10 metrov dolžine in s tem spada med največje trakaste gliste. V telo pride z uživanjem že okuženega ali premalo toplotno obdelanega svinjskega mesa, neprekuhane zelenjave, slabo očiščenega sadja, to je najbolj nevarna oblika saj lahko povzroči cisticerkozo.

Cisticerkoza ali ikravost, je okužba tkiva, ki jo povzročijo ličinke svinjske trakulje. Dolgo časa lahko neopazno živi v našem telesu, čez čas pa se že lahko začnejo pojavljati bolezenski znaki, kot so neboleče trde bule na koži. Hujši simptomi so lahko tudi nevrološki s katerimi so prizadeti možgani. V nerazvitih državah pa je ta bolezen ena najpogostejših za epileptične napade.

ECHINOCOCCUS GRANULOSUS ali MALA PASJA TRAKULJA

 

 

 

 

 

 

 

 

Eden izmed zelo majhnih črvov je mala pasja trakulja, ki zraste samo od 3mm do 7 mm in lahko izzove bolezen ehinokokoza.

Ehinokokoza je nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzroči pasja trakulja ali ehinokok.

Je trakulja, ki živi v lovskih psih, ovcah, govedu, kozah, prašičih, konjih in drugih domačih živalih. Ljudje se z njo lahko okužimo preko živali ali pa z uživanjem z jajčeci okužene hrane. Najpogostejša okužba pri ljudeh je preko psov, jajčeca so zelo lepljiva in se zlahka prilepijo na dlako živali. Človek pa se okuži s tem ko ga poboža ali pa mu pes poliže roko. Jajčeca teh parazitov oziroma zajedavcev so odporna celo na nizke temperature.

Pojavijo se lahko simptomi kot so: hujšanje, napadi ali ohromelost okončin.

ECHINOCOCCUS MULTILOCULARIS ali LISIČJI EHINOKOK

 

 

 

 

 

 

 

Običajno se lisičji ehinokok naseljuje v organizme lisic in glodavcev, vendar pa so bili potrjeni tudi primeri, ko so to trakuljo našli pri domačih psih in mačkah. Ta parazit ali zajedavec lahko povzroči alveolarno ehinokokozo, kar povzroči metastaze v možganih, poškodbe jeter in tudi smrt ni izključena. Zlahka se z njo okužimo tudi med nabiranjem gozdnih borovnic, jagod ali gob, če so le te izpostavljene iztrebkom okužene lisice.

TOXOPLASMA GONDII ali TOKSOPLAZMA

 

 

 

 

 

 

 

 

Je enocelični paraziti, ki se za razliko od večine lahko naseli v telo skoraj kateregakoli toplokrvnega bitja. Gostitelj je po večini še vedno mačka ali pa glodavci. Najdemo ga skoraj povsod in je eden najpogostejših parazitov, ki okužijo človeka.

Toksoplazma še posebej povzroča veliko nevarnost nosečnicam, prodre skozi posteljico in povzroči patološke spremembe v zarodku ali pa celo splav. Zato je zelo pametno, da pred začetkom nosečnosti ali v začetnih mesecih opravimo protiparazitski program čiščenja telesa in s tem zmanjšamo nevarnost.

CRYPTOSPORIDIUM

 

 

 

 

 

 

 

Ti paraziti oziroma zajedavci vstopijo v telo s pitjem onesnažene vode ali z uživanjem zelenjave, ki je bila oprana z onesnaženo vodo, kar pa lahko pripelje do prebavnih motenj in driske. Zelo priporočljivo je, da zelenjavo vsakič dobro operete pod čisto vodo, tudi, če na embalaži piše, da je že oprana in pripravljena na takojšnje uživanje.

Črevesno bolezen, ki jo povzročajo imenujemo kriptosporidioza. Bolezen pri sicer zdravih ljudeh poteka blago pri kateri je prisotna tudi driska. Če pa ima oseba že tako oslabljen imunski sistem in slabo odpornost pa lahko okužba s temi paraziti oziroma zajedavci pripelje tudi do zelo hude okužbe ali celo smrti.

Kriptosporidiji povzročajo velike izbruhe driske, okužijo vse vode, pitno ali kopalno. V bazenih in v morjih, jezerih ter rekah. Več možnosti z okužbo je posledično v poletnih toplih mesecih, ko več časa preživimo ob vodi in v vodi.

ENTAMOEBA HISTOLYTICA

 

 

 

 

 

 

 

Ta parazit povzroča amoebično dizenterijo.

Amoebna dizenterija, ameboza ali amebna griža je kronična bolezen debelega črevesja. Značilna je fekalno-ustna okužba, človek pa se z njo okuži posredno s hrano ali vodo, ki je okužena z zrelimi cistami.

Za to okužbo so značilni simptomi kot so redko ali zelo trdo blato, v katerem se pojavlja sluz ali kri. Lahko pride tudi do resnejših težav, če se razširi na druge organe, npr. absces jeter.

TRICHINELLA SPIRALIS ALI LASNICA

 

 

 

 

 

 

 

 

Je vrsta parazitskega črva, ki povzroča trihinelozo ter sodi v skupino tkivnih in krvnih glist.. Do okužbe prav tako pride s surovo ali premalo toplo obdelanim svinjskim meso, sušenim ali prekajenim mesom. Potencialno nevarni so tudi mesni izdelki brez potrdila o izvoru oz. poreklu.

Ličinke živijo v mišicah, odrasli črvi pa v črevesju. Zato poznamo dve trihineli, črevesno in mišično. Sodi med nalezljive bolezni, ki se prenašajo z živali na ljudi.

Že sredi 19. stoletja se je vedelo, da se bolezen prenaša preko okuženih svinj, kar je povzročilo zmanjšano uživanje svinjskega mesa.

Ljudje, ki se okužijo s temi paraziti oziroma zajedavci imajo večinoma prebavne motnje in prehodno drisko z bruhanjem. Lahko pride do bolečin v očesih, mišicah, ramenih, nogah ali križu. Naraste tudi telesa temperatura, možno je oteženo dihanje, požiranje, govorjenje in glavoboli. Lahko pride do motenj vida ter sluha, otečenih in zaprtih vek in težjega gibanja. Bolezen se dobro umiri šele po dveh mesecih.

OPISTHORCHIIDAE

 

 

 

 

 

 

Je družina trematod, najpomembnejše vrste v družini pa so Clonorchis sinensis, Opisthorchis viverrini in Opisthorchis felineus, ki so vzroki bolezni Klonorhioza.

V telo ti paraziti oziroma zajedavci vstopijo skupaj s surovimi ali premalo toplotno obdelanimi sladkovodnimi ribami. Različne vrste polžev, ki so prehodni gostitelji se okužijo z zaužitjem jajc, ribe pa nato pojedo te polže. Zamrzovanje in toplotna obdelava rib ščiti pred okužbo. Samo dimljenje, soljenje in kajenje pa ne.

Po večini okužba nima hudih posledic. Če pa pride do okužbe pri človeku s slabim imunskih sistemom ali pa je oseba zaužila veliko število teh zajedavcev ali parazitov pa lahko pride do slabega počutja, zlatenice ali poškodb na jetrih.

BOLJE PREVENTIVA KOT KURATIVA 
Prečistite svoj organizem z enim izmed naših protiparazitskih programov

Naročite se na svetovanje kapljice žive krvi še preden bo prepozno.

Svetovanja izvajamo v Kranju, naročite se lahko na naši telefonski številki 040 775 778 ali preko email naslova info@dianatura.com