Pravilna prehrana

Preberite si

PRAVILNA PREHRANA za zdrav način življenja

ČLOVEKOV ORGANIZEM DELUJE NA SISTEMU, KAR VANJ VLOŽIMO TO DOBIMO VEN

 

 

Skozi vhode v naše telo prihajajo naslednje:

 • voda
 • hrana
 • zrak
 • senzorične informacije

Kar pomeni, da morate piti čisto vodo, jesti čim bolj naravno, svežo, nepredelano in lokalno hrano, ki jo telo lahko pravilno uporabi. Dihajte čist zrak, pojdite v naravo.

S senzoričnimi sredstvi v skladu s splošno sprejetimi moralnimi in etičnimi normami sprejemati resnične, pozitivne, lepe, motivacijske informacije in misli, ki pomagajo organizmu oziroma nam pravilno živeti.

Od česa je odvisno zdravje?

Večkrat je bilo rečeno, da je stanje človekovega zdravja odvisno tudi od kvalitete njegove krvi. Stanje krvi je odvisno od upoštevanja režima pitja in stanja prebavnih organov.

Človeško črevesje ima zelo podobno analogijo kot korenine rastline. Tu se absorbirajo vsa hranila, kar pomeni, da se vse začne pri prebavnih organih – želodcu, da bi bil zdrav. To je najbolj pomembno za zdravje celotnega organizma.

Kri nastane kot posledica asimilirane in predelane hrane, nato pa se porazdeli po telesu. Če pride do motenj v prebavnih organih, če vsakodnevno v telo (preko hrane, vode in zraka) zaužijemo določeno količino škodljivih snovi, potem tudi režim rednega pitja vode in hidracija telesa ne povrne normalnega stanja v krvi. Zato je potrebno prebavne organe obravnavati čim bolj resno. Preučite jih kako delujejo nato pa naredite načrt kako, kdaj in kaj jesti.

Kako se prehranjujete?

Ste še slišali za ločevalno dieto, keto dieto? Vsak mesec kakšna nova dieta, ki vam bo spremenila življenje če se je boste držali.

V grobem lahko vsa živila, ki jih poznamo razdelimo v tri skupine:

 • Skupina beljakovin vključuje meso, ribe, jajca, gobe, stročnice, sojo, oreščke, semena, mlečne izdelke. Beljakovine razgrajujejo encime s kislim pH faktorjem.
 • Skupina ogljikovih hidratov so kruh, žitarice, sladkor, testenine, riž. Razgrajujejo jih encimi z nevtralnim pH faktorjem.
 • Skupina, ki ji lahko rečemo tudi živa hrana pa je sadje in zelenjava

Kakšna je razlika med beljakovinami in ogljikovimi hidrati? Zelo velika!
Narava nam to jasno predstavlja. Živalski svet delimo na mesojedce in rastlinojedce.

 

Po zaužitju hrane se pojavijo naslednji procesi:

 1. prebava se začne v ustih,
 2. nadaljuje se v želodec
 3. nato v črevesje, kjer se absorbirajo vsa hranila iz hrane
 4. nato pa se preostanek izloči

Ko gre za beljakovine v prebavilih je potrebno ustvariti kislo okolje. Hrana, ki je sestavljena iz OH, pa potrebuje nevtralno okolje za pravilno prebavo, razgradnjo in absorbcijo. To je vsa razlika, ampak je zelo pomembna.

Prva zapoved tibetanske medicine:
''Najprej očisti, potem zdravi.''

Kaj se zgodi, ko jemo vse hkrati?

Hrana iz skupine beljakovin potrebuje kisle encime, ogljikovi hidrati pa nevtralne encime. Ko se ti encimi srečajo v prebavilih, pride do njihove delne nevtralizacije in proces prebave hrane postane moten.

Ker je proces moten, žleze še naprej izločajo encime in delujejo z večjo obremenitvijo, vendar zaman, saj preveč raznolike hrane med seboj ne moremo dobro prebaviti. Denar smo porabili za hrano, ki ni dobra za naše telo in škodovali svojemu zdravju, saj paraziti in glive komaj čakajo na to.

Kako naprej?

Kosi neprebavljene hrane prehajajo skozi dvanajstnik, kjer jih je potrebno razgraditi na makrohranila, da bodo primerna za absorbcijo.

Vendar se ne razgradijo, ker je ravnovesje encimov moteno in hrana kot taka preide v tanko črevo, kjer črevo absorbira hranila iz hrane.

Do popolne absorbcije ne pride, ker je hrana nepripravljena, začne gniti, črevesna flora pa jo komaj prepozna in pojavijo se bakterije v črevesju, ki sčasoma vodijo v različne bolezni.

Kaj je posledica?

Telo želi hrano, jemo vedno več, želodec se širi in tako si sami ustvarimo finančne in zdravstvene težave. Zdrava odrasla oseba ne potrebuje pretirane količine hrane za normalno delovanje.

Paraziti, zajedalci in glivične spore so povsod okoli nas v hrani in v vodi. Razvijati pa se začnejo ob prebavljanju hrane, pojavijo se plini, napihnjenost, želodčne bolečine, driska ali pa zaprtje.

Kako se prepričati, da je to kar vam govorimo res?

Gnilobo po navadi spoznamo po vonju. Kdor tega ne verjame, naj izvede naslednji poskus s samim seboj.

Nekaj dni jejte bel kruh in testenine, hitro hrano kot so pice, burgerji, sendviči, sladkarije, prigrizke…Preprosto vse kar imate pojejte skupaj v enem obroku. Ob prvem obisku toalete, boste hitro ugotovili o čem vam govorimo. Nato nekaj dni strogo upoštevajte načelo ločene prehrane. Naslednjič, ko boste odšli na stranišče, pa bo tako kot da sploh niste šli. V telesu ni procesa gnitja! Ni razvoja škodljive črevesne flore, zajedalcev in gliv, če se prehranjujete z zdravo in nepredelano hrano – zdravi ste! Toda tega načela se je potrebno držati celo življenje, tak način prehranjevanja mora postati del vašega življenja in s tem ne boste imeli nikoli problemov.

Tvorba fekalnih kamnov

V tankem črevesju se črpa voda iz koščkov neprebavljene hrane, ki potem dehidrirajo, se strdijo in tvorijo ”fekalne kamne”, ki prehajajo v debelo črevo in se postopoma odlagajo v stene. V razvitem črevesju lahko kalus ostane do 15let, v tem času pa telo počasi zastruplja s svojo vsebino in daje osnovo za razvoj številnih zajedalcev. Torej, ko se hrana meša se v telesu ustvari strup. Poleg tega njihovo odlaganje zmanjšuje učinkovito absorbcijo hranil. Črevesje se začne širiti in zaradi manjše absorbcije, telo išče kje bi lahko dobilo več hrane.

Kaj se zgodi ob ločevalni dieti?

Če jeste hrano, ki vsebuje beljakovine, se hrana prebavi v želodcu, kar omogoča dvanajstniku, da jo razgradi v snovi s pomočjo nevtralne kisline, ki se nato absorbira v tanko črevo. Proces prebave hrane je na ta način učinkovit in dober ter človek ostane zdrav. Če ste zaužili živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate, se postopek ponovi, vendar s pomočjo osnovnih nevtralnih encimov. Proces je spet normalen in človek ostane zdrav.

 

Pojedli ste živila, ki vsebujejo beljakovine, npr. meso.  Po dveh urah lahko jeste živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate. Vse je zelo preprosto, le potrebno je nekaj znanja o hrani, ki jo lahko jeste skupaj in disciplino, da se držite zadanega jedilnika.

 

 • Živa hrana, kot je sadje in zelenjava pa se lahko meša z obema skupinama hrana. Zlahka se prebavi, absorbira in razgradi. Poleg tega ta hrana že vsebuje določene encime, ki so potrebni za dobro prebavo.
 • Živalske maščobe in mlečni izdelki. To skupino živil sestavljajo skuta, sir, mleko, jogurti, razne smetane, maslo, margarina in jih imenujemo nevtralna hrana, ki je kompatibilna z vsemi skupinami. Najbolj priporočljivo je, da sadje in zelenjava na krožniku predstavljata vsaj 50% obroka.
 • Mleko je posebno živilo, ki ga daje narava zato ga je priporočeno jemati ločeno od drugih živil. Koagulira v želodcu pod delovanjem kislih encimov in če je prisotna beljakovinska hrana ga lažje prebavimo.

 

Razmislite o svojem telesu, kako težko deluje če mešate ogljikove hidrate in beljakovinsko skupino hrane skupaj in kaj iz tega dobite. Bolezni se pojavijo zaradi nepravilne prehrane oziroma nepravilnega odnosa do telesa. Bistvo je, da uporabljate živila ločeno v prehrani. Narava je dokaz tega v prehrani. Krave ne jedo mesa, levi pa ne jedo trave. Skoraj ves živalski svet, z nekaj izjemami je razdeljen na mesojede in rastlinojede. To kaže, da narava ni našla ustreznega mehanizma za uporabo mešane hrane, razen pri ljudeh in pri nekaj drugih živalskih vrstah.

Kaj je potrebno narediti, da obnovimo naše zdravje?

 1. Naredite test katera živila so najbolj primerna za vas in katera ne. Ne zastrupite se s prehrano, raje se poslužujte ločene diete in uživajte hrano v ločenih obrokih. Tudi počutje po takem načinu prehranjevanja se vam bo močno izboljšalo, ne boste več toliko napihnjeni in utrujeni po obroku. Lažje boste nadaljevali z delom, in ne boste se počutili tako polne. Jejte čim manj industrijsko predelane in že v naprej pripravljene hrane. Pripravljajte si svežo, barvito, sezonsko, lokalno, naravno hrano.
 2. Naredite kuro čiščenja onesnaženega telesa, da boste prišli do boljšega splošnega počutja in izboljšanja črevesne flore. Saj tudi ptički že čivkajo, da zdravje izvira iz črevesja.
 3. Upoštevajte režim pitja vode, vsaj 2 litra dnevno, vedno pomagajte telesu, ko se slabo počuti.
 4. Če imate bolečine v trebuhu, nežno masirajte trebuh okoli popka in pod rebri.
 5. Dvakrat letno naredite preventivno čiščenje organizma proti parazitom
 6. Dajte telesu potrebne vitamine, minerale in aminokisline
 7. Zdravje je enostavno, telo morate čistiti in vanj vnašati ustrezne količine esencialnih snovi (hrana, voda, vitamini, minerali)
In kar je najpomembneje, ne podlegajte nezdravi hrani, bodite disciplinirani in telo vam bo hvaležno!