Askarioza (Ascaris lumbricoides)

Navadna človeška glista ASCARIS

Ascaris je navadna človeška glista, parazit oz. zajedalec, katera se naseljuje v črevesju in drugih organih. Je največja človeška glista, ki lahko parazitira v našem črevesju. Človek je njen edini gostitelj in je najpogostejša okužba z valjastimi črvi pri človeku.

 

 

Ocenjujejo, da je približno 1,2 milijarde ljudi na svetu okuženih s parazitom Ascaris (Ascaris lumbricoides), bolezen pa imenujemo ASKARIOZA. Gre za valjastega črva iz družine ogorčic, razširjenega po vsem svetu, zlasti v južnih in tropskih regijah. Imenujejo ga tudi otroški črv, čeprav je enako prisoten pri odraslih in otrocih.  ). Pogostejša je v deželah z neurejenimi higienskimi razmerami (osebna higiena, kanalizacija, pitna voda…), toplo in vlažno klimo ter predelih, kjer uporabljajo človeške iztrebke kot gnojilo. Najpogostejša je v tropskih in subtropskih deželah.

 

Ascaris parazitira v črevesju, se spolno razmnožuje in je zelo reproduktivna glista. Večina njegovih jajčec prehaja skozi iztrebke za nadaljnjo širitev v zunanje okolje, kjer lahko v stanju hibernacije preživi tako dolgo, dokler se jih ne vnese v telo preko hrane ali zraka, kjer se oblikujejo v primeren organizem. Iz dela jajčec v črevesju se razvijejo ličinke, ki zlahka prehajajo skozi črevesno steno v krvni obtok, kjer kot hrano uporabljajo vsebnost rdečih krvnih celic – eritrocitov.

 

So eden glavnih vzrokov za slabokrvnost, saj železo iz hemoglobina obilno uporabljajo za lasten razvoj. Ko ličinke v krvi zrastejo, se običajno naselijo v pljučih, čeprav se v redkih primerih lahko naselijo tudi v katerem koli drugem organu. Še naprej rastejo v pljučih in, ko dosežejo primerno starost, gredo skozi grlo in požiralnik v želodec in naprej v črevesje, kjer so najbolj primerni za doseganje odraslosti in nadaljnje razmnoževanje. Ličinke v pljučih rastejo naprej, da postanejo odporne na želodčne sokove, žolč in druge encime, zato se lahko zlahka vrnejo v svoj začetni življenjski prostor v črevesju. Iz pljuč lahko dosežejo tudi možgane, ledvice, oči, hrbtenjačo in druge organe, ko se pojavijo veliko resnejše zdravstvene težave.

 

 

Proti Ascarisu se uporabljajo običajna zdravila, kot so Vermox, Soltrik, Ambendazole, Piperazin in podobno. Ta zdravila so škodljiva za telo, še posebej za jetra. Kot takšni močno vplivajo na odrasle zajedavce oz. parazite v črevesju, vendar ne vplivajo na jajčeca in ličinke! Odrasli zajedavci oz. paraziti čutijo nevarnost in se borijo za svoje preživetje tako, da poskušajo pobegniti iz črevesja s selitvijo v druge telesne votline in organe, kar povzroči znatno škodo.

Zato jemanje teh NI PRIPOROČLJIVO!

S paraziti ali zajedalci je treba ravnati počasi in neopazno. To dosežemo z naravnimi rastlinskimi pripravki, brez stranskih učinkov na telo. Ti preparati imajo tako uravnoteženo sestavo, da uničijo zajedavce oz. parazite ter ličinke v določenem obdobju, brez da bi oni to ugotovili in se še pravi čas umaknili drugam in povzročili še več škode.

Ljudje, ki imajo ascaris pogosto ne kažejo nobenih posebnih simptomov. Če se pojavijo simptomi, so lahko blagi in vključujejo nelagodje v trebuhu. Hude okužbe lahko povzročijo črevesno blokado in upočasnijo razvoj in rast pri otrocih. Drugi simptomi vključujejo kašelj in žgečkanje v grlu, ki nastanejo zaradi migracije ličink iz pljuč v želodec.

Če je invazija ascarisa izrazita, tj. prisotni so številni zajedavci, potem se manifestira z:

  • vročino
  • kašljem
  • krvavim izpljunkom
  • pljučnico in drugimi znaki vnetja
  • poveča se število eozinofilcev v krvi
  • možni tudi izpuščaji in urtikarija

Pomagajte si z našimi naravnimi protiparazitskimi paketi preden bo prepozno