Zamaščena jetra

Opozorilni znak, čiščenje in razstrupljanje

Zamaščena JETRA

Če so vam na ultrazvočnem pregledu določili, da imate zamaščena jetra je to lahko hepatoza ali steatoza. Diagnoza je lahko napačna. Zamaščena jetra so pogosto posledica parazitske okužbe jeter. Obstaja tudi kombinacija obeh.

 

 

Videz maščobnih jeter je stanje debelosti jeter, ki ga povzroča več dejavnikov ali njihovih kombinacij:

 1. Debelost zaradi nepravilne prehrane ali hormonskih motenj, ko se maščoba odlaga v podkožju, nato pa v jetrih
 2. Dolgotrajna zastrupitev telesa zaradi uživanja drog, alkohola ali dela s škodljivimi snovmi
 3. Motnje presnove ogljikovih hidratov in maščob

 

Vsak od teh dejavnikov lahko privede do dejanskih zamaščenih jeter, kar je posledica sprememb v jetrih. To je mogoče ustaviti s spodbujanjem rasti zdravih jetrnih celic v dveh fazah:

 1. Odprava dejavnikov s spremembo prehrane, posledično zmanjšanjem telesne teže in splošnim čiščenjem telesa.
 2. Regeneracija funkcionalnih jetrnih celic. Trajanje druge faze je od 3 do 6 mesecev.

 

Videz jeter na ultrazvoku- hepatoza ali policistična bolezen?

 

Pogosta napaka, ko se naredi ultrazvočni pregled jeter-hepatoza, jetra naj bi bila zamaščena. Toda enaka slika se pojavlja pri okužbi s paraziti, ker imajo jetra številne parazitske oblike (Giardia lamblia, flake, ehinokok, opisthorchiasis), ki ustvarjajo ciste, ki jih napačno razlagajo kot maščobne celice.

Če je telesna težna normalna, potem ne gre za maščobo v jetrih, temveč za policistično bolezen ledvic. Ciste, ki jih povzroča parazitska okužba. Ko delujejo paraziti je celoten organizem okužen z njihovimi ličinkami in toksini, ciste pa so bodisi njihov življenjski prostor, kjer se branijo pred imunskih sistemom. Organizem jih ustvari sam, da prepreči njihovo širjenje. Lažno hepatozo odpravimo v 1,5 do 2 mesecih s posebnim proti parazitskim programom.

Ko se postavi diagnozo zamaščenih jeter (ki to ni) se začne čiščenje samih jeter. S tem zanemarimo preostali del, na koncu pa se pokaže, da so bili rezultati zelo slabi ali pa do izboljšanja sploh ni prišlo. Organizem je celota s funkcionalnimi vezmi, zato ga je tako tudi potrebno obravnavati.

 

Kombinirana hepatoza

V mnogih primerih obstaja parazitska policistična bolezen jeter v kombinaciji s pravimi maščobnimi jetri. To stanje jeter se pojavi zaradi prekomerne teže ali zastrupitve organizma zaradi parazitskega delovanja. Ko se to zgodi, imuniteta in druge zaščitne funkcije upadejo kar vodi v razvoj druge patogene flore.

Zato je zdravljenje hepatoze t.i. maščobnih jeter brez predhodnega čiščenja telesa pred paraziti napačna in neučinkovita. Poleg tega se v primeru okužbe jeter pojavijo lokalne zastrupitve zaradi česar se toksini odložijo v obstoječe maščobne celice, kar ustvari nekaj podobnega kot ”lokalna odlagališča”. Nato se maščobe pretvorijo v želatinaste mase, ki jih je potem težko izločiti.

Če hepatologi zdravijo hepatozo z zdravili je to le začasna rešitev in se simptome samo zmanjša. Naš cilj je pa odpraviti vzrok. Poleg tega je treba ta zdravila jemati nenehno, kar je idealno za farmacevtsko industrijo ne pa za ljudi.

 

Levo – zdrava jetra. Desno – zamaščena jetra.

 

Kako sploh vemo, da imamo zamaščena jetra?

SIMPTOMI ZAMAŠČENIH JETER

Maščobna jetra so prva faza hepatoze. Vzorec maščobnih jeter pod mikroskopom izgleda kot na sliki

 

 • Primarni simptomi: slabost, bolečina, ki traja dlje časa pod desnim delom reber, napihnjenost ter plini
 • Sekundarni simptomi: kožni izpuščaji, zgodnja izguba las, alergije, utrujenost, letargija, apatija, oslabljen spomin in vid

 

Proces transformacije/celjenja celic

 

Vse je odvisno od prehrane. Snovi, ki jih uživamo prihajajo v jetrne celice in določajo procese v hepatocitih. To pomeni, da se ti procesi odvijajo in razvijajo glede na naš način življenja in prehranjevanja. Če je prehrana neustrezna se hepatociti sčasoma razkrojijo in v jetrih se začne nalagati maščoba. Uravnotežena in raznolika prehrana ohranja jetra funkcionalna in zdrava. Imeti morate veliko discipline in ustvariti zdrave prehranjevalne navade, ki jih spremenite v nov način življenja. Ne smete podleči okusom in vonjem, ampak hrano izbirajte z razumom. Razmislite katera hrana je za vaše telo gorivo, je hranljiva in katera ne.

 

Tvorba maščobnih celic poteka v treh fazah:

 1. Z nepravilno prehrano hepatociti proizvajajo lipide-maščobne celice. Najpogosteje gre za trigliceride, ki nastanejo kot mešanica maščobnih kislin in glicerina. Ko se njihova koncentracija povečuje, se povečuje tudi velikost jeter.
 2. Maščobne celice se preoblikujejo v vezivno vlaknasto tkivo.
 3. Degenerirane jetrne celice ustvarjajo vezivno tkivo, pojavi pa se ciroza jeter.

 

Faktorji, ki vodijo do debelosti:

 1. DEBELOST To je svetovna pandemija. Vendar pa v uradni medicini maščobna hepatoza že dolgo ne velja za resno patologijo. Debelemu bolniku je zdravnik rekel:” Že ste bolni zase, vendar še niste bolnik zame.” Nezdrava prehrana, hitra in industrijsko predelana hrana, sladki sokovi in gazirane pijače bolnika počasi pripravljajo na obisk pri zdravniku, ki bo poleg ugotovitve, da ima prekomerno telesno težo ob pregledu ugotovil še veliko drugih bolezni, ki so povezane z debelostjo.
 2. ALKOHOL je eden od vzrokov hepatoze. Jetra alkohol pretvorijo v acetat, ki je relativno neškodljiva snov. Če alkoholna pijača ne vsebuje škodljivih snovi, potem je ob zmernem uživanju nevarnost minimalna. Toda sodobne pijače kot so viski, martini, koktejli, vsebujejo strupene spojine, ki jih jetra ne morejo nevtralizirati. Če za praznike ali praznovanja potrebujete pijačo, potem so najboljša izbira žganje ali vino. Pivo ni najbolj primerna izbira, prav tako ne poceni vina in predvsem čim manj uvoženih pijač.
 3. HITRA HRANA je največji sovražnik našega zdravja ampak najboljši prijatelj medicinske in farmacevtske industrije. Ta živila vsebujejo predelane ogljikove hidrate, aditive, konzervanse, ki preprečujejo kvarjenje, dajejo okuse in vonjave, obstajajo pa tudi tista ki osebo lahko zasvojijo (mononatrijev glutamat), ki ga najdemo v kečapu, gotovih juhah, vegeti, ..). Kdor uživa veliko predelane hrane počasi izgublja zdravje, ker se jetra ne morejo dovolj hitro znebiti vseh teh dodatkov in vsa ta odvečna maščoba se prične nabirati v jetrih. Ob pregledu pa vam bo zdravnik postavil diagnozo, da imate zamaščena jetra. S takim načinom zelo hitro lahko pride do sladkorne bolezni, zaradi česar je potem potrebno začeti z jemanjem zdravil za diabetes. Ta pa za sabo potegne še marsikatero drugo bolezen. Idealna situacija bi bila, da človek ne umre, ampak živi in nadaljuje z nezdravim načinom življenja. Prehrambena industrija in farmacija pa si ob tem lepo mane roke.
  Težavo rešujemo s pravilno prehrano in uporabo naravnih zdravilnih pripravkov za čiščenje jeter in celotnega organizma. Hrana mora biti sveža, barvita, čim manj predelana, lokalna, saj je naš organizem na to najbolj navajen in s tako prehrano najbolje funkcionira. Jetra imajo za vse dobre in naravne stvari, ki jih zaužijemo mehanizem za obvladovanje, za umetne in predelane stvari pa ga nimajo in zaradi tega potem trpijo.
 4. ZDRAVILA so tudi eden izmed razlogov zakaj jetra trpijo, sploh ob dolgotrajnem jemanju. Pojavi se hepatoza ali pa postane še bolj intenzivna. Simptomatska zdravila so še posebej škodljiva, ker odpravljajo le simptome, ne pa tudi vzroka. Torej to lahko traja v nedogled, jetra pa se bodo še naprej borila.
 5. Življenje brez TELESNE AKTIVNOSTI povzroči blokiranje pretoka telesnih tekočin in sicer krvi, limfe, žolča, želodca in drugih encimov. Posledica tega je slabo delovanje vseh organov in pojav številnih patogenih bolezni. Toksini patogenih faktorjev, kot so bakterije, glive, paraziti in virusi, dodatno obremenijo jetra, ker jih morajo tudi nevtralizirati, v jetrih pa se posledično začne nabirati maščoba. Največja težava pri vsem tem pa je, da jetra ne bolijo saj nimajo tega mehanizma in nam ne morejo povedati kdaj so nastopile težave, da bi še pravočasno lahko rešili nastale težave.

Z nekaj znanja, discipline in volje, se te težave lahko odpravi, tudi če je ta oseba že starejša. Nikoli ni prepozno.

Zamaščena jetra izzivajo obolenja drugih organov

OSLABLJEN SISTEM

Najbolj trpijo prebavni organi, takoj za njimi pa so tudi vsi ostalo, saj je v telesu med seboj vse povezano.  Jetra, ki so zamašena proizvajajo manj žolča in še tisto kar ga proizvajajo je v veliko manjših količinah. To vodi do razvoja patogene flore v samih jetrih in žolčnih kanalih. To še posebej velja za zajedavke Giardis lamblia. Nizka alkalnost žolča je primerno okolje za različna vnetja. Najpogosteje trpi žolčnik, pojav peska, kamnov. Končna rešitev je samo operacija in odstranitev žolčnika. Zdravstvena in farmacevtska industrija sta s tem spet v dobičku. Bolniku so plačali  operacijo ampak oseba pa postane uporabnik različnih zdravil, ki jih mora po posegu uživati.

 

Šibek žolč vodi v slabo prebavo hrane, zlasti maščobe. To obremeni trebušno slinavko in povzroči razvoj pankreatitisa. To moti celoten proces prebave, neprebavljena hrana pa postane plen parazitov, patogene črevesne flore in favne. Dobro pa je, da to oseba lahko občuti, pojavijo se simptomi kot so napihnjenost, bolečine v trebuhu, plini, zaprtje, slabost in še številne druge težave z želodcem.

 

Brez da bi kirurško posegali v naše telo lahko opravimo splošno protiparazitsko čiščenje in razstrupljanje organizma in s tem bomo odpravili naše težave.

 

Parazitska flora dodatno moti prebavo in absorbcijo hranil, ker jih absorbira za svoje preživetje in razvoj. Ta patogena flora nato sprošča svoje toksine v črevesju, ki nato prehajajo v krvni obtok in se širijo po telesu. Jetra pa imajo ob tem dodatno nalogo, da jih nevtralizirajo. To povzroča simptome, kot so utrujenost in apatija, kožni izpuščaji, krhki lasje in nohte, krčne žile, itd..

Parazitske oblike v krvi; infekcija v prebavilih zavira zdravo črevesno mikrofloro, kar vodi k zmanjšanju imunosti, saj skoraj 70% imunosti izvira in zdrave mikroflore, ki nas ščiti pred patogeno floro.

V tankem črevesju se hranila, potrebna za vzdrževanje imunskega sistema premalo absorbirajo v kri, ker paraziti blokirajo ta proces. Paraziti izločajo snovi, ki zavirajo delovanje imunskih protiteles.

 

Bolezni srca in ožilja: Hepatoza in bolezni srca

 • Zmanjšano delovanje jeter vpliva na sestavo krvi-povečuje vsebnost slabega holesterola, ki se odlaga na stene krvnih žil in kapilar. To povzroči zmanjšan pretok krvi oz. prekrvavitev, glavobol, oslabljen spomin, pomanjkanje pozornosti, visok krvni tlak in oslabljeno delovanje srca.
 • Pri ženskah starih 35-40 let, je delovanje jeter oslabljeno zaradi presnove hormonov in nezadostne aktivacije estrogena, kar vodi v pojav tumorjev, kot so ciste in pojav mastopatije.
 • Motnja jeter se pojavi med maščobno hepatozo. Vodi do hormonskega neravnovesja in pojava tumorjev na spolovilu.
 • Parazitska in glivična flora še povečujejo te pojave. Z odpravo okužbe in regeneracijo jetrnih funkcij se ti pojavi običajno odpravijo v 3 do 6 mesecih. Za to pa obstaja rešitev, ki je pravilna prehrana in čiščenje telesa.

 

Stanje imunitete v telesu je odvisno od delovanja jeter

Zmanjšana proizvodnja žolča iz maščobnih jeter povzroči poškodbe prebavnega procesa in črevesne mikroflore, kjer je 70% imunskega sistema. Motena absorbcija vitaminov, mineralov in drugih hranil preprečuje delo vseh sistemov, vključno z imunskim sistemom.

 

Diagnoza maščobnih jeter – hepatoza.

Potrebno je opraviti naslednje analize:

 • Ultrazvok jeter.
  Ultrazvok na podlagi odmeva ultrazvočnih signalov določa le stopnjo homogenosti jeter. Potem se glede na določene parametre teh signalov postavi diagnoza. Toda takim parametrom ustreza tudi parazitska policistična bolezen jeter. Ker uradna medicina zavrača pojav množične parazitoze to vodi v napačno diagnozo.
 • Biokemijska analiza krvi
  Določa kazalnike delovanja jeter kot: ALT, AST, bilirubin in druge. Zato je potrebno učinkovito in dosledno spremljanje zdravljenja.
 • MIKROSKOPSKA ANALIZA ŽIVE KAPLJE KRVI
  Analiza kapljic krvi daje vpogled v stanje jeter. Najprej lahko vidite patogeno floro, stanje plazme in krvnih elementov, vsi pa so rezultat delovanja jeter. Na podlagi oblike eritrocitov se ugotovi obstoj fermentopatije, kar je motnja transformacije snovi v telesu. Zaradi odsotnosti encimov ne razpadajo ali se ne spremenijo v druge snovi. Prisotnost ličink zajedalcev se kaže na zastrupitev z jetri in še veliko več.
 • Stanje prebavnega sistema
  Odsotnost virusov, bakterij, gliv in parazitov v telesu in jetrih. Črne oznake med to analizo kažejo na možne ciste, ki jih povzročajo zajedalci. (najpogosteje lamblia ali opisthorchiasis).

 

Značilnosti zdravil, ki jih priporoča hepatohologija. Pomaga pri regeneraciji celičnih membran, normalizira presnovo holesterola, ščiti pred prostimi radikali

 1. Karsil (sestavina: dušilni dlan): Nevtralizacija toksinov, regeneracija jeter, stimulira izločanje žolča
 2. Hofitol (sestavina: Artičoka): obnavlja hepatocite, ščiti pred toksini, normalizira metabolizem in ima diuretični učinek
 3. Essentiale forte (sestavina: fosfolipidi iz soje): krepi celice membran, normalizira metabolizem holesterola, ščiti pred prostimi radikali
 4. Heptral (sestavina: aminokisline): Stimulira živčni sistem, čisti toksine, zaščita z antioksidanti
 5. Ursosan (sestavina: ursodeoksiholna kislina): Stimulira izločanje žolča

 

Kot lahko vidimo, so vsa zdravila koristna, vendar se mnogi bolniki pritožujejo nad pomanjkanjem učinka. Torej to ni dovolj. Želeni rezultat ni posledica pomanjkanja celostnega pristopa k zdravljenju jeter kot organa, ki je del splošnega sistema organizma.

Sodobna medicina uporablja metode iz zadnjih 150 let, medtem ko je skoraj vse, kar se je nabralo v nekaj tisočih let zanemarjeno, saj menijo da je to že zastarelo in neučinkovito. Torej kako je človeštvo preživelo pred več kot 150 leti nazaj? Večina zdravnikov še vedno ne misli, da se organizem lahko okuži s paraziti, zato je zdravljenje posledično velikokrat neučinkovito.