Toksoplazma (Toxoplasma gondii)

KAJ JE TO?

Toksoplazma

ČLOVEKOV SPREMLJEVALEC CELO ŽIVLJENJE.

Parazit, ki je nevaren le med nosečnostjo ali pa je mogoče skriti sovražnik, ki je razlog za številne bolezni ?

 

 

Toksoplazmoza je bolezen, ki jo povzročajo protozoji. Enocelični organizmi, ki naseljujejo in se razmnožujejo v različnih delih človeškega telesa. Toksoplazma se razmnožuje s preprosto delitvijo na pol. Prebiva v celici, kjer se z nadaljnjo delitvijo tvorijo kolonije “Preudociste.” Med akutno okužbo jih najdemo v različnih organih telesa. Preudociste nimajo lastne opne, vendar se okoli njih oblikuje šibka membrana, ki jo verjetno tvori gostiteljski organizem.

CELICE, ki jih prizadene ta proces, SO POŠKODOVANE, sproščena kolonija toksoplazme – preudociste pa se preselijo v sosednje celice, kjer se ponovno razmnožijo z delitvijo in tvorijo nove psevdociste. Ko organizmu uspe premagati ta agresivni proces, se akutna okužba spremeni v kronično, iz tvorjenih psevdocist na tistem mestu v tkivu nastanejo ciste, ki so obdane s posebno membrano in lahko živijo do 5 let.

Najdemo jih v vseh organih, očeh, srcu, možganih, pljučih. Na nek način so izolirane in organizem normalno deluje. Število enot Toksoplazme v cisti, tj. velikost ciste se giblje od samo nekaj do tisoč posameznikov, odvisno od tega, kdaj je imunost telesa uspela premagati napredek akutne okužbe.

 

Bolezen današnje toksoplazme se pojavi na naslednji način:

 

Ko toksoplazma vstopi v telo, preide v kri od tam pa se razširi po celem telesu. Kaj se bo naselilo je odvisno od številnih dejavnikov in stanja organizma v tistem trenutku. Celice v katere vstopi, odmrejo, ker toksoplazma prevzame položaj jedra, ki ga potisne stran in celica se razširi zaradi povečanega števila toksoplazem, celična membrana se poruši, celica odmre in sproščene toksoplazme vstopijo v sosednje celice in cikel se ponovi.

Lahko si predstavljamo, kaj se zgodi, če tega procesa ne ustavimo. Dela škodo imunskemu sistem, predvsem levkocitom. Če pa je raven imunosti nizka, se toksoplazma širi naprej po telesu.

Kaj TOKSOPLAZMA povzroči našemu telesu?

Metoda prenosa in reprodukcije toksoplazme

Povzročitelj toksoplazmoze se v tleh zadrži do leta in pol. Vse toplokrvne in hladnokrvne živali, vključno s človekom so dovzetne, da se okužijo s toksoplazmo. Dokazano je, da je več kot 180 vrst domačih in divjih živali in ptic vir toksoplazmoze. To so lahko mačke, zajci, mesojede živali, kopitarji, plazilci, polži, glodalci in drugi.

 

Obstaja 6 načinov prenosa toksoplazmoze:
 • preko hrane
 • skozi poškodbe kože ali sluznice
 • preko zraka ali kapljično
 • s piki žuželk (komarji, klopi, muhe …)

 

Prenaša se lahko tudi med transfuzijami krvi, presajanjem organov. Torej povsod in na vsakem koraku. Kontaminacija okolja s toksoplazmo je velika, možnost okužbe pa presega epidemije gripe in pandemije. Vendar pa se virusi gripe lahko okužijo le z okužbo s kapljicami, toksoplazma ima več poti in živi dlje v zunanjem okolju, dokler ne najde gostitelja. Raziskave kažejo, da s toksoplazmo ne moremo biti sterilni in da jo nosimo v večji ali manjši meri.

 

Veterinar A.M. Bugaev, ki že 17 let raziskuje toksoplazmo, pravi:

“Na vseh stopnjah razvoja (razen gameocitov, gameta in oocitov) je toksoplazma sposobna prodreti v organizem sekundarnega gostitelja in se v njem neskončno razmnoževati. Toksoplazma zahteva spremembo glavnega končnega in sekundarnega gostitelja za celoten razvojni cikel.

 

DIAGNOSTIKA TOKSOPLAZME

 

Do neke mere jo lahko zaznamo z iskanjem protiteles v krvi in sicer:

 • imunoglobulinov razreda M (IgM), IgM govori o skorajšnjem procesu okužbe, do 2-3 mesece nazaj, tj. akutna toksoplazmoza,
 • G (IgG), IgG kaže na dolgotrajno okužbo, tj. kronična toksoplazmoza.

 

Vendar je verjetnost pravilne diagnoze le 40%. To pomeni, da pri vsaki osebi, ki je bila pregledana ni nujno, da se najdejo protitelesa. V sebi pa še vedno lahko nosi toksoplazmozo, ki jo je mogoče aktivirati s kakršno koli spremembo imunosti.

VPLIV parazitov oziroma zajedalcev TOKSOPLAZMOV na človeški organizem

Tudi z najmanjšimi spremembami, kot so: mraz, pregrevanje, duševni napor, stres, izpostavljenost mikrovalovnemu in ionizirajočemu sevanju, zastrupitev itd. toksoplazma lahko vpliva na naše telo.

 

 Toksoplazma začne napadati telo po naslednji shemi:

Živčni sistem
 • Dobesedno senzibilizira vsako našo celico, ki preneha čutiti zajedavca kot sovražnika in ga spusti vase.
 • Napada živčni sistem, začenši z živčnimi končnicami. Poje na njih mielinsko oblogo in še naprej uničuje vse druge živce, nevrone v hrbtenjači in možganih. Povzroča shizofrenijo!
 • Toksoplazma zmanjšuje imuniteto na vseh ravneh.
 • Napada in posledično poškoduje vse žleze endokrinega sistema, vključno s hipofizo in nadledvičnimi žlezami – naš osnovni sistem prilagajanja in preživetja na tem svetu. To vodi v hormonsko neravnovesje in presnovne motnje.
 • Toksoplazma sproži avtoimunske in avtoalergijske procese.
 • Zapiše se v naš DNK in poskrbi za njihovo dedovanje pri potomcih.

 

 

Dejavniki, ki imajo pomembno vlogo pri stopnji razvoja toksoplazme:

 

 • kako pogosto toksoplazma vstopi v telo.
 • kolikšna količina toksoplazme se vnese v telo pri posameznih okužbah.

 

Danes se številne bolezni diagnosticirajo pod različnimi imeni in uporabljajo se napačni postopki, vzrok pa je en – Toxopazma gondi. V mnogih od njih, tudi najtežjih in neozdravljivih je viden vpliv teh dejavnikov.

 

Potrebno je omeniti, da toksoplazma prebiva v našem telesu v treh morfoloških oblikah:

 

Cista
 • Trofozoiti, ki jih najdemo v krvnem, limfnem in medceličnem prostoru. Prosti so, migrirajo in vstopajo v celico.
 • Psevdociste – zrnca tisoč parazitov, zaščitenih z membrano.
 • Ciste – inkapsuliran niz parazitov, dobro zaščitenih s kapsulo, ki lahko ostanejo v tkivih desetletja, nedostopne zaščitnim silam telesa in čakajo na svoj trenutek. Takšne ciste so veljale za neškodljive, vendar so študije pokazale njihovo vlogo pri razvoju in nastanku bolezni.

 

 

 

Razumevanje in upoštevanje zgoraj navedenega je temeljnega pomena za zdravljenje bolezni. Na žalost mnogi strokovnjaki na to niso pozorni, nekateri pa tega sploh ne vedo. Za zdaj je zdravljenje omejeno na uničenje trofozoita. Drugi dejavniki se ne upoštevajo, psevdocist in cist pa se ne dotikajo.

Če 7 zgoraj omenjenih dejavnikov ne upoštevamo, je zdravljenje toksoplazmoze neuspešno, gre v napačno smer in še bolj škoduje organizmu.

 

Toksoplazma ima različne morfološke oblike, odvisno od tega, v katerih organih živi. S spreminjanjem zgornjih 7 dejavnikov se odkrije stopnja njihovega razvoja, širina prizadetega območja organizma, oblike patoloških procesov, ta ali ona bolezen. Tako je bil pridobljen velik nabor različnih bolezni in sodobna medicina jih obravnava kot različne bolezni. Seveda tudi drugi mikroorganizmi igrajo vlogo pri nastanku patoloških stanj, vendar noben od njih v našem organizmu ne povzroča tako uničevalnega procesa, da bi se lahko pripravil na lasten razvoj, kot to počne toksoplazma. Znani pediater, akademik Nosov, je v prejšnjem stoletju dejal: “Zelo težko je našteti vse klinične bolezni, ki jih povzroča toksoplazmoza, zaradi velike raznolikosti.”

ZDRAVLJENJE Toksoplazme

Nemogoče jo je izkoreniniti, obenem pa tudi dokaj nepotrebno. Pomembno je edino, da jo imamo pod nadzorom. Njena jajčeca so povsod in jih zaužijemo praktično vsak dan, s hrano, vodo, zrakom. Če je zaužita količina majhna, težavo rešujejo naši obrambni mehanizmi (imuniteta). Npr. jajčeca, ki jih zaužijemo s hrano, v procesu prebave s pravilno prehrano uničijo. Če se žolč dovolj izloča in ob pravem času, jih razgradi kot vsa druga živila.

Toda ob vsakem padcu imunosti (duševni ali fizični stres, druge okužbe, stresne situacije, jemanje močnih zdravil …) se ob tej priložnosti v telo vnese precejšnja količina jajčec Toxoplasme, del njih ali njihovih ličink uspe doseči tanko črevo in nato vstopijo v krvni obtok. To je takrat, ko se “sprehajajo” po telesu in se začasno naselijo v najbolj primernih tkivih. To lahko povzroči nekatere simptome v obliki želodčnih težav, povišane temperature, bolečine, tikov-tresenja mišic.

Takrat po navadi rečemo: “prehladil sem se”, “dobil sem želodčno gripo, želodčni virus” itd. Žal to pogosto ni tako, pravi vzrok je velikokrat toksoplazma. Človeški organizem je postal njen začasni gostitelj in medtem, ko čaka na priložnost, da ga zapusti, dela škodo. Simptomi so redko izraženi, veliko bolj pri ljudeh z oslabljeno imuniteto .. Človek jo nosi v sebi in ne ve, da je v njem.

 

 

Če je toksoplazmoza prizadela srčno-žilni sistem, se lahko pojavijo simptomi, kot so palpitacije, zoženje in bolečine v predelu srca, aritmije in moten srčni ritem, lahko nastane nizek krvni tlak.

S toksoplazmozo v prebavilih je zmanjšan apetit, suha usta, dolgočasne bolečine v trebuhu, napihnjenost in plini v želodcu.

Toksoplazmoza endokrinega sistema se manifestira v obliki motenega menstrualnega cikla pri ženskah, impotence pri moških in disfunkcije trebušne slinavke. Pri nekaterih ženskah toksoplazmoza vodi do trajnih splavov.

Če toksoplazmoza prizadane oči, pride do horioretinitisa in uveitisa, progresivne miopije.

Toksoplazmoza mišično-skeletnega sistema povzroča močne bolečine v mišicah nog, bokov in pasu ter včasih – v mišicah hrbta, vratu in rok. Bolečine v mišicah so včasih tako močne, da motijo ​​človekovo gibanje. Seveda simptomi kronične toksoplazmoze niso trajni – praviloma se pojavijo občasno in tudi izginejo. Običajno ljudje in zdravniki dvomijo, postavljajo se napačne diagnoze in načini zdravljenja.

Skoraj vsi simptomi toksoplazmoze, razen očesnih bolezni, so nespecifični, kar pomeni, da se pojavljajo tudi pri drugih boleznih, natančna diagnoza toksoplazmoze, ki temelji samo na simptomih, pa je nemogoča.

Prvi simptomi se pojavijo po inkubacijskem obdobju 2-3 tednov, običajno 12-14 dni. V začetni fazi okužbe se najpogosteje pojavijo:
 • povečana utrujenost,
 • oslabljena delovna sposobnost,
 • šibkost,
 • tresenje,
 • zvišana temperatura na 38,5
 • blag glavobol,
 • bolečine v mišicah in sklepih,
 • povečanje limfnih žlez v vratu (v 2-3 tednih),
 • bezgavke pod pazduhami, v dimljah ali nad in pod ključnico so trde in boleče,
 • jetra so pogosto povečana (redko vranica),
 • pljučnica, encefalitis, endokarditis,
 • spremembe v očeh, vnetje mrežnice in krvnih žil zrkla.
Drugi simptomi so odvisni od našega organizma in organov. Toda pri skoraj vseh bolnikih s kronično toksoplazmozo se pojavi:
 • utrujenost in splošna šibkost
 • tudi po spanju se človek počuti utrujen in izčrpan
 • spanec je na splošno težaven: bolnik se pogosto zbudi, ne more spati dlje časa in se ne more zbuditi zjutraj
 • moteči glavoboli
 • bolečine v sklepih in mišicah
 • Pogosta povečana občutljivost za zvok in svetlobo
 • nihanje razpoloženja
 • razdražljivost in nestrpnost
Če toksoplazmoza postane kronična, se v 2-3 tednih do nekaj mesecih po okužbi pojavijo naslednji simptomi:
 • rahlo zvišana temperatura (37,2 – 37,6 0C),
 • povečane bezgavke, povečana vranica in jetra,
 • glavobol,
 • motnja centralnega živčnega sistema,
 • izguba spomina,
 • moten spanec in apetit,
 • lenoba,
 • šibkost,
 • pojav različnih strahov in obsesij.
Pri prirojeni toksoplazmozi (ki se prenaša z matere na plod) so simptomi:
 • vročina,
 • tresenje (drhtanje telesa),
 • šibkost,
 • zlatenica,
 • izpuščaj,
 • zaspanost,
 • zmanjšan mišični tonus

Odpravite gliste z našim protiparazitskim programom in se naročite na analizo kaplje žive krvi

Svetovanja izvajamo v Kranju, naročite se lahko na naši telefonski številki 040 775 778 ali preko email naslova info@dianatura.com
Več o analizi kapljice žive krvi si lahko preberete tukaj