Človeška podančica (Enterobius vermicularis)

PODANČICA Majhna bela glista

To je majhna bela glista, vretenaste oblike, s poudarjenimi konci, ki živijo v prebavilih človeka.

 

 

Dolžina samcev je 2-5 mm, samic pa 8-13 mm. Samica odloži med 5.000 in 17.000 jajčec. Mali otroški črv parazitira v spodnjem delu tankega črevesja in v začetnem delu debelega črevesa 3-4 tedne. Človek se okuži s požiranjem jajčeca, ki vsebuje ličinko. Ličinke izstopijo iz jajčeca v končnem delu tankega črevesa, potujejo do slepega črevesa, kjer se nato pritrdijo na sluznico. BOLEZEN, ki jo povzročajo, se imenuje ENTEROBIOZA, kdor naj bi imel gliste, naj bi trpel zaradi njih. V bistvu ne gre za bolezen, toda z delovanjem teh glist se organizem izčrpa in postane dovzeten za resnične bolezni, do katerih so najbolj dovzetni otroci.

 

Pri pregledu različnih predmetov so bila jajčeca najdena na:
 • Igračah
 • Stolih in šolskih mizah
 • Denarju
 • Hrani

 

MUHE tudi odlagajo jajčeca.  Jajčeca so odporna na zunanje temperature. Pri temperaturi -15 ° C ne preživijo več kot 40-50 minut, pri temperaturi 55 ° C in več – pa samo še nekaj sekund. Pod ugodnimi pogoji ostanejo v zunanjem okolju 3 tedne.

Enterobius vermicularis, parazitira le v človeškem telesu, kar povzroča bolezen – ENTEROBIOZO. Po različnih statistikah je okužba otrok s temi zajedavci od 25% do 100%. Obstajajo primeri, ko ima otrok te gliste, simptomi pa niso izraziti.

Enterobioza ne povzroča močnih bolečin. Le v primeru izrazite invazije zajedavcev lahko otrokovo vedenje ali tegobe kažejo na njihovo prisotnost. Najpogostejši simptom pri otroku je srbenje v anusu, kar se najpogosteje zgodi ponoči, zato to nelagodje pogosto privede do motenj spanja pri otroku.

Načini okužbe

Jajčeca črvov vstopijo v prebavila, oralno, s hrano ali umazanimi rokami iz zunanjega okolja. Ko je otrok že okužen s črvom, potem samice začenjajo odlagati jajčeca v anus. Odložena jajčeca povzročajo srbenje. Medtem ko se zaradi srbenja oseba praska, se ta jajčeca nabira na rokah in pod nohti. Otrok se ponovno okuži in z dotikom jajčeca prenese drugim otrokom in odraslim.

Jajčeca so zelo lepljiva, zato se prenašajo na vse igrače in predmete, ki se jih otrok dotakne. Če so doma hišni ljubljenčki, prenašajo tudi oni jajčeca parazitov preko dlako, na katero se jajčeca držijo. Zaradi slabo umitih rok po obisku toalete in pred jedjo jajčeca zlahka pridejo skozi usta v želodec in naprej v črevesje.

Iz teh jajčec se v črevesju v nekaj dneh razvijejo ličinke, ki zrastejo v 2 – 4 tednih in se takoj začnejo množiti. Njihova življenjska doba ni dolga, 3-4 tedne, ampak v tem času v telesu izležejo zelo veliko število jajčec, saj so zelo reproduktivni organi. Ta jajčeca se potem odložijo v anusu in v spolnih organih.

 

Neupoštevanje pravil osebne higiene vodi v enostaven prodor enterobioze v telo:

 • pomanjkanje osnovne higiene
 • temeljito umivanje rok po uporabi stranišča in pred jedjo,
 • slaba navada grizenja nohtov.

Znaki prisotnosti bele gliste v telesu

Pri močnejši invaziji lahko gliste opazimo v bližini otrokovega anusa, otroških hlačk ali plenic. Otrok pogosto nima teh znakov a je kljub temu okužen s črvi.

 

Na podlagi indirektnih znakov lahko skrbna mati sumi na prisotnost črvov pri otroku, katerih simptomi so lahko naslednji:

 • Najbolj očiten znak je analno srbenje
 • Nočna tesnoba, otrok težko zaspi, trpi v spanju, pogosto se zbudi, kriči ali joka (pri majhnih otrocih)
 • Nenaden padec apetita, slabost
 • Včasih obratno, povečan apetit
 • Bolečine v trebuhu, pogosto v bližini popka
 • Driska, zaprtje, črevesna disbioza
 • Glavobol, omotica
 • Otrok se hitro utrudi, je živčen, razpoloženje se spremeni brez razloga, bledi obrazi, temni krogi pod očmi
 • Škrtanje z zobmi med spanjem je eden od znakov obstoja črvov

 

Glavna skrb je srbenje v anusu, ki postane ponoči še bolj intenzivno – to je nevarno, ker dolgotrajno praskanje poškoduje kožo in sluznico, zato se pojavijo poznejše bakterijske okužbe.

V primeru dovolj hude invazije in stalne samoinfekcije se pojavijo:

 • slabost in bruhanje
 • bolečine v trebuhu

Simptomi pa se stopnjujejo, ker toksini številnih kolonij črvov povzročajo draženje in poškodbe živčnega sistema. Zato postanejo otroci razdražljivi, slabo spijo in se grdo obnašajo. Povečana utrujenost in motnje v živčnem sistemu vodijo do zamud pri učenju, pomanjkanja koncentracije in pozornosti. V takšnih pogojih je treba sprejeti nujne ukrepe in otroka očistiti pred črvi.

Pri deklicah črvi povzročajo enurezo (urinsko inkontinenco), ki povzroči draženje sečnice. Črvi lahko prehajajo tudi v genitalije, kar vodi do obilnejšega izcedka.

Po daljšem obdobju okužbe s temi glistami se lahko pojavijo simptomi alergijskih reakcij – dermatitis, ekcem, nato povečanje eozinofilcev v krvi. Lahko pride do padca hemoglobina v krvi, kar lahko zaradi pomanjkanja železa pripelje do slabokrvnosti ali anemije.

Kako rešimo problem?

Znebiti se otroških črvov pri otrocih in odraslih je razmeroma preprosto. Upoštevati je treba, da če obstajajo majhni otroški črvi, jih spremljajo tudi drugi črevesni zajedavci, zato je treba izvesti splošno protiparazitsko čiščenje, kar pomeni:

 • Spremenite svoj jedilnik, začnite jesti bolj zdravo
 • Držite se režima pitja vode
 • Uporabite naravni zeliščni antiparazitski program, ki ne ubija samo zajedavcev ali parazitov, temveč tudi čisti črevesje, jetra, kri, limfo in dviguje protiparazitsko imunost.
 • Pridobite zdrave higienske in življenjske navade in se jih še naprej disciplinirano držite.

Odpravite slabe parazite oz. zajedalce iz svojega organizma na naraven način