Ledvični kamni

Imate oslabljene ledvice?

Življenjsko pomembne LEDVICE

Vsaj 3-5% ljudi ima v svojem življenju enkrat klinične simptome ledvičnih kamnov. Poleg tega, da je to kar pogosta težava se tudi rada ponavlja. Dobro delovanje ledvic pa je ključnega pomena za zdravje človeka. Ledvice v sodelovanju z mehurjem pripomorejo k učinkovitemu čiščenju telesa.

Kadar trpijo naše ledvice, tri tako rekoč naše celo telo. Zanje je potrebno poskrbeti z pravilnim načinom življenja. Veliko gibanja, zdrave prehrane in pitje vode.

Ledvicam škodijo:

  • DEHIDRACIJA, premajhno pitje vode (odrasel človek naj bi je popil od 2 do 3 litre na dan). Naše telo predstavlja vsaj 60% naše teže. Vse celice, tkiva in organi jo potrebujejo za normalno delovanje. Voda v telesu odstranjuje odpadne snovi, prenaša kisik in hranila do celic, ohranja primerno telesno temperaturo ter varuje, organe, tkiva in sklepe. Koliko vode dnevno je potrebno popiti je odvisno tudi od tega kako aktivni smo, koliko je izgubimo. V primeru blažje dehidracije so lahko opazni simptomi kot so pomanjkanje energije, utrujenost in glavobol.
  • HRANA, ki spodbuja zakisanost in zastrupljenost telesa, kar ledvica obremenjuje. To so predvsem beljakovine živalskega izvora, čokolada, grozdje, fižol, jagode, špinača, šparglji, pesa, orehi, lešniki) tudi napitki kot je kava privedejo do dehidracije in povečajo možnost za nastanek kamnov. Potrebno je paziti na vnos soli in mleka.
  • BOLEZNI IN ZDRAVILA, ki obremenjujejo ledvica
  • STRES, ki pa je naš vsakodnevni sopotnik.

 

Diagnoza ledvičnih kamnov se postavi že v otroštvu. Ta bolezen lahko prizadene vsakega, ne glede na starost. Začne se zaradi motene prebave hrane, zaradi katere se potem te snovi absorbirajo v kri, ki vodijo do odlaganja ledvičnih kamnov. Prebavljena hrana skozi kapilare črevesja preide v kri.  Zdravniki nato predpišejo encime in brez njih človek ne more normalno jesti. Poleg tega pa je potrebno urediti prebavo.

 

 

  1. Najprej morate masirati trebuh, da se izognete zastoju hrane v črevesju ter da se stimulira žolč in trebušna slinavka.
  2. Pred obrokom pazimo, da nismo pod stresom, čustveno obremenjeni, slabe volje, da si vzamemo čas za hrano in se osredotočimo na hrano. Vse to lahko vodi v krče gladkih mišic in črevesno stagnacijo.

Čiščenje in prehrana

Hrana za ledvice

HRANA NAM DAJE ŽIVLJENJE, ZATO MORAMO DO NJE IMETI PRAVILEN IN SPOŠTLJIV ODNOS

 

Velik del svoje plače, za katero vsak dan hodimo v službo porabimo za preživetje in hrano. Morali bi se držati preprostih navodil, ki nam pomagajo ohranjati notranje okolje našega organizma v dobrem stanju.

Med obrokom poskušajte zavreči misli o delu, težavah, obveznostih, slabih in negativnih stvareh, uživajte v hrani, pogovarjajte se o lepo stvareh pri skupnem obroku, bolj ko boste sami razmišljali, kako vas bo ta hrana naredila zdrave, močne, sposobne. Vedno to storite, tudi, če jeste na ulici, ste v stiski s časom. Cilj vsega tega je, da čim bolj sprostite svoje prebavne organe in jih pripravite na sprejem in prebavo hrane.

Ledvica imajo nalogo, da iz telesa odstranijo vse toksine, če pri prebavi prihaja do motenj telesu grozi zastrupitev. Če ste pod stresom, se vaše stanje lahko prenaša na hrano, ki jo pripravite in prek nje na tiste, ki jo uživajo. Pri pripravi hrane ne razmišljajte kot da je to neka obveznost, ampak da je življenje.

 

ZDRAV ODNOS DO HRANE PRI OTROCIH

 

Pogosto pri vzgoji pozabimo, da je tudi prehranjevanje in zdrav način življenja pomemben del otrokove vzgoje. Starši so vedno tisti, ki svoje navade in odnos do hrane prenašajo na svoje otroke in takšnega bodo imeli vse življenje. Potrebno jim je razložiti, da je hrana gorivo za naše telo, da ima zelo pomembno vlogo za naše življenje, zdravje in dobro počutje.

Otroci se ne rodijo z okusom za slano hrano, kot se to zgodi z okusom za sladko. Zato jih je na to hrano potrebno čimprej začeti navajati. Sploh na zelenjavo, ker imajo s to po navadi največ težav.

Potrebno je jesti uravnotežene obroke, s čim več beljakovinami, zdravimi ogljikovimi hidrati, čim več zelenjave in nekaj enot sadja na dan. Postopoma uvajajte nova živila, ne silite otroka k hrani, ki je noče pojesti, saj mu boste s tem samo ustvarili negativen odnos. Navadite ga na čim večje pitje vode, če je otrok preveč aktiven je možnost, da ima pregosto kri. Možgani pa ta problem rešujejo z aktivnostjo.

 

Kako zaščititi telo pred zastrupitvijo?

 

Pripravite topel in hranljiv zajtrk. Topla hrana poveča izločanje žolča in sprosti gladke mišice črevesja. Pred jedjo, 15-20minut prej je dobro vzeti odmerek hepatoholana. Otrokom ga lahko daste v hrano. Odmerjanje pa je odvisno od telesne teže, zato nas kar povprašajte koliko bi bilo najbolj primerno za vašega otroka.

V Franciji ljudje pred glavno jedjo vedno najprej pojejo solato. Naredite tako tudi vi, saj vlaknine povzročajo večje izločanje žolča.

Polagamo vam na srce, da pijete zadostne količine vode. Notranje stanje človeka je odvisno od tekočine. Ni vseeno kaj pijemo, najbolj primerna je čista, izvirska, neonesnažena voda. Če bo tekočine v telesu dovolj, bo delovanje žolča normalno in s sočasno uporabo hepatoholana ledvičnih kamnov ne bo.