Eterična in esencialna olja

Naravna metoda za izboljšanje zdravja

AROMATERAPIJA

Eterična olja so naravne in aromatične tekočine, ki ščitijo rastline pred glivami, paraziti, žuželkami in drugimi napadalci okolja.

Olja pridobivajo iz različnih delov rastlin, kot so cvetovi, listi, koren, lubje, itd.. z uporabo eteričnih olj njihove terapevtske lastnosti vračajo organizem v homeostatsko ravnovesje.

 

 

V homeostatskem ravnovesju (homeostaza je notranje okolje organizma) se Ph faktorji krvi, limfe in drugih telesnih tekočin gibljejo od 7,35 do 7,45.  V takšnem okolju se je organizem sposoben braniti pred številnimi patogenimi mikroorganizmi. Eterična olja nam omogočajo povezovanje z naravo, so življenjska energija narave in kot taka nam pomagajo ohranjati zdravje.

 

Eterična olja imajo visoke vibracije in zato zelo ugodno vplivajo na celice v telesu. Uporaba eteričnih olj proti kandidi, zajedalcem in bakterijam se je izkazala za zelo učinkovito metodo.

 

Pri sezonskih virusih, ki povzročajo gripo lahko služijo kot dobra preventiva, da virusi ne vstopijo v telo skozi dihalne organe. To pa dosežemo z vdihavanjem in nošenjem arom medaljonov okoli vratu za celodnevno zaščito pred bacili.

''Vse je energija.'' - Einstein

VIBRACIJE eteričnih olj

Vibracije 100% čistih eteričnih olj se gibljejo med 52 in 580 MHz. Zdrav organizem ima frekvenco od 62 do 78 MHz, medtem ko se bolezni začnejo od 57 MHz in manj. Frekvenca je merilo, kako hitro celica v telesu kroži in se regenerira. Večje gibanje oz. višja kot je vibracija v celici, bolj je sposobna življenja in regeneracije. Manjša kot je vibracija, večja je verjetnost bolezni, blokade metabolizma, rast tumorja in izpostavljenost patogenim mikroorganizmom.

 

 

Začetki obolenj pri različnih stopnjah frekvenc

 • Če frekvence notranjih vibracij celic padejo na 57-60 MHz, pride do prehlada, gripe in kihanja, tj. aktivirajo se virusi, ki se odzivajo na te vibracije.
 • Če vibracije padejo na 55 MHz, se aktivira kandida, pri vibraciji 52 pa se aktivira virus Epstein-Barr.
 • Pri bolnikih z rakom so vibracije celic približno 42 MHz.
 • Pri vibracijah nižjih od 25 MHz, nastopi smrt – v organizmu ni več življenjske energije, procesi v celici se ustavijo, presnove ni več. Vedeti pa moramo nekaj, da ne moramo sami delati na temu, da ne pride do zmanjšanja življenjske energije.
 • Ugotovljeno je bilo, da ko imamo negativne misli, pride do padca vibracij pod 62 MHz. Negativne misli znižajo naši frekvenco za približno 12 MHz, pozitivne misli, veselje, smeh, veselo razpoloženje pa povečajo vibracijo celic za približno 10 MHz.
 • Tudi vrsta hrane, ki jo jemo vpliva na spremembo vibracij celic in sicer: sveža limona ima vibracijo 90 MHz, sveža oziroma živa hrana poveča vibracije od 20 do 27 MHz, hitra oziroma mrtva hrana zmanjšuje vibracije od 3 do 5 MHz, če tako hrano jemo dlje časa že lahko slabo vplivamo na svoje zdravje,  konzervirana in predelana hrana ne spreminjata vibracij, kava zmanjšuje vibracije do 14 MHz, kajenje zmanjšuje vibracije do 23 MHz

 

Eterična olja imajo visok nivo vibracij, ki delujejo na organizem.
Primeri nekaterih olj, ki oddajajo vibracije:

 • Olja cvetlic 320 MHz
 • Olje sivke 118 MHz
 • Kadilo 147 MHz
 • Kamilica 105 MHz

 

Poizkusi z energijskimi frekvencami pri esencialnih oljih:

 1. Nikola Tesla je izpostavil, da visokofrekvenčni tokovi niso nevarni za organizem in imajo določen vpliv na procese v celicah.
 2. Dr. Royal R. Rife, M.D. je izvedel prve raziskave ločevanja nizkonapetostnih tokov visokih frekvenc na človeškem telesu. Ugotovil je, da nekatere frekvence lahko preprečijo razvoj, druge pa nevtralizirajo bolezni.
 3. Dr. Richard Gerber, avtor Vibracijske medicine, pravi, da lahko disfunkcije v telesu odpravimo z uporabo te terapevtske metode ”zdravila v obliki energije”.
 4. Terry Friedman, avtor oddaje Svoboda skozi zdravje trdi, da uporaba pravih frekvenc pomaga obnoviti zdravje, jasnost uma in harmonijo z duhom.
 5. Albert Einstein je rekel:” Vse je energija.” Dobesedno živimo v morju vibracij!

 

Štirje od naših petih čutil; vid, zvok, dotik in okus, sprejemajo vibracijske signale iz okolja, ki se preko živčnega sistema prenašajo v možgane. Na možganski ravni se podatki razlagajo na podlagi naših miselnih vzorcev, prepričanj in izkušenj.
Na primer, ko nekdo sliši lajanje psa, ta zvočna vibracija pride v ušesa, kje se sprejme signal in ga pošlje naprej, kjer je povezan s konceptom, podobo ali videzom psa. Če pa slišite mačko, ki mijavka pa mentalni filter ustvari podobo mačke.

Ko pa govorimo o vonju, ga sprejemajo receptorju v nosu in ta signal se prav tako prenaša v možgane. Vsi vonji kot tudi vsi zvoki imajo lasten frekvenčni zapis in zato jih naši možgani lahko prepoznajo. Če tega nebi imeli ne bi mogli prepoznavati vonjev, zvokov in niti slike.

Ker je človeško telo velik skupek energij, je smiselna uporaba izdelkov, ki temeljijo na energiji, ki so v harmoniji s telesom, da podpirajo tako telo kot um. Človek ima telo, ki ga sestavljajo organi, organe sestavljajo celice, celice pa so sestavljene iz molekul, te pa potem tvorijo atome. Niz atomov se z izmenjavo elektronov veže na molekule. Ti elektroni so v stalnem gibanju in prenašajo energijo, ki sestavlja življenje.

 

Esencialna eterična olja v sebi nosijo tisto vibracijo, ki je bistvo življenja. Rastline so črpale to energijo za svoje življenje, prav tako kot jo človek črpa iz hrane. Nakopičena življenjska energija v rastlinah, se pravi njihove vibracijske frekvence,  so se izkazale kot zelo koristne za naše telo.

 

Zaključek teorije potrjene v praksi
Eterična olja se uporabljajo že iz antičnih časov. Zdaj je dobro znano, da po zaužitju telo zvišuje notranje vibracije in tako prispeva k dobremu zdravju in krepitvi imunosti. Postopek uporabe eteričnih olj se imenuje aromaterapija.

Načini uporabe

ZNANOST o aromaterapiji

Aromaterapija se izvaja z inhalacijo skozi kožo in peroralno aplikacijo. Kot oblika alternativne medicine se uporablja za izboljšanje fizičnega, duševnega, čustvenega in duhovnega stanja.

Poglejmo si koristi aromaterapije za zdravje:

 1. DIREKTNA INHALACIJA.
  To je najlažji način inhalacije arome eteričnega olja. Odprto stekleničko pridržimo blizu obraza in inhaliramo. Lahko kanemo 1-2 kapljici na dlan, pomanemo dlani med seboj, jih pridržimo pred obrazom in globoko vdihnemo. Ko vdihavamo eterično olje, se vonj prenese do živčnih celic, ki so namenjene vonju naprej po sistemu do možganov. Torej do središča čustev, čustvenega vedenja, občutkov, intimnosti in strasti. Odvisno od olja ima oseba lahko občutek budnosti, sproščenosti ali vznemirjenja. Eterična olja delujejo sproščujoče in pomirjajo mišične napetosti. Učinki serotonina in endorfinov se povečajo. Postanemo veliko bolj občutljivi na vonj. Vonj je najmočnejša povezava s podzavestjo in tudi z nezavednim umom, kjer so shranjeni spomini.
 2. TOPIČNA UPORABA: NANOS NA KOŽO
  Eterična olja nevtralizirajo proste radikale. Imajo visoke antioksidativne lastnosti in stopnjo nevtralizacije prostih radikalov. Škoda prostih radikalov vključuje vse od staranja, kožnih gub do poškodb z DNK, raka, srčno-žilne bolezni in tudi prezgodnjo smrt. Antioksidanti preprečujejo poškodbe prostih radikalov na celični ravni in podpirajo mladosten videz in zdravo telo. Najučinkovitejša uporaba eteričnih olj je skozi kožo, kjer zaradi majhne molekulske mase hitro prehajajo skozi plasti kože do kapilar in širših krvnih žil ter se preko krvi prenašajo po telesu.

 

Zelenjava in sadje, ki imajo antioksidativno moč:

 • Kumara 60 enot antioksidativne moči
 • Zelena 75 enot antioksidativne moči
 • Jabolko 207 enot antioksidativne moči
 • Brokoli 890 enot antioksidativne moči
 • Borovnica 2.400 enot antioksidativne moči

Še večjo antioksidativno moč pa imajo seveda eterična olja:

 • Olje pomarančne 18.898 enot antioksidativne moči
 • Olje Ilang-Ilang 1.300.478 enot antioksidativne moči
 • Pačuli olje 494.271 enot antioksidativne moči

Aromaterapija izboljšuje razpoloženje. V kombinaciji s telesnimi aktivnostmi in vadbo eterična olja povečujejo vitalnost in vibracijsko kakovost telesa.