Imuniteta

Obrambni mehanizem telesa

Imunski sistem

Vsak živi organizem na planetu Zemlji je mehanizem zase – zaseda del prostora, znotraj katerega je njegova notranja homeostaza – okolje, ki omogoča njegove življenjske funkcije.

 

 

Da bi preživel je ustvarjalec življenja jasno določil funkcionalnost okolja vsakega živega bitja, tudi človeka. Ker življenje temelji na agresiji – vsi pojedo vse – prehranjevalne verige in velja, da je človek na vrhu – žal to ni tako. Tudi človek poje nekaj.

 

IMUNSKI SISTEM, KAJ JE TO?

Imunski sistem = obrambna sila za odpravo zunanjih in notranjih napadov na telo

 

KAKO SE JE USTVARILA IMUNITETA?

 

Začnimo od začetka.
 1. Zarodek se razvije v materinem organizmu.
 2. Materin imunski sistem je prenešen v zarodek, ki sicer v maternici nima svoje osebne imunosti, ker bi bil potem materin organizem tujk.
 3. Po rojstvu dojenček takoj začne razvijati lastno imuniteto – obrambo telesa pred vsem tujim, kar je v novem okolju.
 4. Prvi korak je vnos kolostruma, ki se v začetku dojenja prenese skozi prvo materino mleko.

 

Ker skoraj vse v telo vstopi iz zunanjega okolja skozi usta v obliki hrane in vode to pomeni, da tja lahko prehajajo tudi patogeni elementi, ki so okoli nas.

Kako lahko otrokovo telo zdaj ugotovi, kaj je dobro in kaj ne? Ta proces se začne takoj v ustih. Okusi sprožijo reakcijo organizma, kar je sprejemljivo, se zaužije, kar je škodljivo, je pljuvanje. A to še ni vse! Kaj pa, če se kaj dogaja?

Pregledi (dr. Bruce Lipton) so potrdili, da imajo tonzile takrat pomembno vlogo. Otrok še ni hodil in začne vse, kar vidi dajati v usta.

Ali je to naključje? Ne, prirojen nagon je preučiti zunanje okolje in organizem, da se naučimo, kaj je koristno in kaj škodljivo, ter ustvariti imunski odziv organizma na podlagi znanja o škodljivih snoveh. To je naravna in prirojena imunizacija, ki jo zanemarimo in nadomestimo z umetno. Ta sodobna komercializacija zdravja sega tako daleč, da si prizadevamo za zamenjavo mnogih naravnih funkcij in samih človeških organov z umetnimi, ki jih je treba kupiti.

DELOVANJE imunskega sistema

Imunski sistem obstaja v vsakem delu našega telesa, začenši od ust (sline) do želodca (želodčni sokovi), črevesja (encimov žolča in trebušne slinavke, koristne črevesne flore). V tkivih so levkociti, limfociti, eozinofili, protitelesa, … Naša notranja vojska in policija, varnostne službe, če delujejo pravilno, ščitijo celoten organizem pred vsemi škodljivimi vplivi. Imuniteta ima moč le, če obstajajo vzroki za napade in jih je treba vedno premagati.

 

Imunski sistem temelji na osnovnem fizičnem zakonu: dejanjih in reakcijah. Obstaja NAPAD (akcija) – obstaja IMUNSKI ODZIV organizma (reakcija).

Za pravilno delovanje vseh omenjenih imunskih elementov je potrebno ustrezno okolje organizma, tu pa je treba ponovno upoštevati osnovne fizikalne zakone (v medicini – fizika je sekundarna tema). V našem telesu obstajajo električni potenciali, tokovi, napetosti. Ti električni signali nadzorujejo, nadzorujejo in reagirajo na organe. Za obstoj teh biotokov in tistega biopotenciala je potrebno ustrezno električno okolje organizma – in to je faktor pH notranjega okolja organizma, to so telesne tekočine, kri, limfa, žolč, encimi.

 

Če je pH faktor normalen, imunski sistem deluje optimalno in reagira na napade patogenega faktorja in s pozitivnim rezultatom. V krvi naj bi stalni faktor pH znašal 7,35 – 7,45, kar je zelo ozka konstanta, kri je rahlo alkalna. Tudi telesna temperatura je konstantna, vendar so večja nihanja oz.  srčni utrip,  krvni pritisk,  ritem dihanja,  ritem vnosa hrane in odlaganja odpadkov.

Za razliko od pH so te konstante opazne, merljive in z njihovo motnjo se naučimo, da imamo zdravstvene težave. Toda pH faktor ni senzoričen ali viden in ne vemo, ali je normalen – preprosto čutimo, da smo bolni. In ta telesna konstanta, pH faktor notranjega okolja, je osnova našega imunskega sistema.

 

V tako normalnem pH okolju organizma vsa imunska telesa delujejo brezhibno in je organizem zdrav. Patogeni dejavniki (bakterije, virusi, glive, ličinke parazitov) se v takšnem okolju ne morejo razviti – in to je osnova naše imunosti. Dokaz za to – je, da sploh obstajamo. Ustvarjeni smo bili za preživetje.

 

Navajamo lahko veliko primerov, da je za dejavnost, dogodek ali stanje najpomembnejše okolje, v katerem se odvija: 

 • tok “teče” skozi kovino, ker je ugoden medij, ne pa skozi nekovin
 • svetlobni žarki prehajajo skozi zid? – ne, neustrezno okolje
 • lahko riba živi iz vode ali človek v vodi? Seveda ne, ker to ni njihovo okolje
 • ali kozmonavti letijo v vesolje v svečani obleki? Ne, ampak v posebnih vesoljskih oblekah in ladjah, kjer kraljuje tako okolje kot na površini Zemlje
 • ali je Napoleon osvojil Rusijo? Ne – pregnala ga je sredi vojne – ruska zima in Rusi so preživeli, odpeljali so ga vse do Pariza

Kako pridemo do dobre imunitete?

Z vzdrževanjem notranjega okolja – homeostaze.

 

Vsebujemo 70-80% vode, naše notranje okolje je rahlo alkalno, če nimamo v telesu pravega ravnovesja lahko pride do različnih bolezni. Imeti moramo pravilen življenjski slog, pravilno jesti, piti primerno vodo in dihati čisti zrak. Imeti telesno in duhovno aktivnost, se veseliti življenja in vsega, kar nam ponuja. Da smo veseli, da širimo “pozitivno energijo” in smo v družbi takih ljudi. Da vase sprejemamo čiste informacije, uporabne za življenje (kot so te tukaj). Vse drugo so balast, odpadki in smeti, ki telesu le škodujejo in vodijo k počasnemu razpadanju.

 

Vsaj enkrat na leto bi morali očistiti telo od znotraj, od nakopičenih “smeti”, toksinov, zajedavcev in gliv. Ker so povsod okoli nas, tudi v nas samih, naša imunost pa nas nenehno, čeprav je sposobna, ščiti pred njimi. Poleg tega, da podpiramo delovanje imunskih dejavnikov v telesu in da za to obstajajo zeliščni pripravki za pravilno delovanje žolča in encimi za prebavo, moramo podpreti tudi našo koristno črevesno floro, ki predstavlja kar 70% naše imunosti.

Črevesna flora živi v simbiozi z nami, moramo jo zaščititi in negovati. Na žalost jo mnoga zdravila uničijo, nepravilna in nezdrava (industrijska) hrana pa tudi. To pomeni, da jih je treba izpustiti!

Prekomerno delovanje imunskega sistema:

Zunanji znaki:

Alergijske reakcije, kot so:

 • astma,
 • sinusitis,
 • rinitis,
 • ekcem,
 • koprivnica,
 • izpuščaji, …
Oslabljena imunost:

Okužbe in invazije zunanjih organizmov, virusi, bakterije, glive, protozoji, paraziti, … Rak, AIDS, hepatitis, …

Notranji znaki:

Avtoimunske bolezni, kot so:

 • diabetes,
 • revmatoidni artritis,
 • lupus,
 • multipla skleroza,
 • luskavica,
 • Chronova bolezen, …